onsdag 24 juli 2024

Att köpa ekologiskt te till kombucha

När jag började sälja kombucha-startpack, för ca 15 år sedan, så fick jag allt oftare frågan vilket te man skulle använda för att brygga kombucha. Det allra viktigaste är att det är ekologiskt, för besprutade teer tar död på kombuchan. Och att det är svart te, för att enbart svart te har en typ och mängd av näring som kombuchans mikrober behöver. Så, för att kunna ge ett bra svar på frågan om vilket te man skulle använda, så började jag titta mig omkring i Sveriges tevärld, och hittade till www.pekoe.se 

Det var (och är fortfarande) landets enda helt ekologiska tebutik. Mats och Ylva startade Pekoe just för att dom själva inte hittade bra, högkvalitativt ekologiskt te i de dåvarande butikerna, och dom är riktiga te-nördar, så dom bestämde sig för att själva börja hitta och importera riktigt, riktigt bra te. Inte bara ekologiskt utan också från tegårdar med väl uppbyggda sociala rättigheter för de anställda, ofta samhällsstödjande program, med sjukvård, skolor, infrastruktur för att hjälpa lokalsamhället. 

Som humanist och människorättsaktivist sedan tonåren, kände jag att jag kommit helt rätt. Det här är exakt den höga kvalitet på teet som behövs för att brygga riktigt bra kombucha, OCH den typ av företag som alla borde vilja stötta. Att dom dessutom är billigare än övriga, storskaliga tebutiker, OCH levererar otroligt snabbt gör att jag aldrig känt att jag behövt leta efter något annat. 

Dagens beställning är ett kilo av Rwanda rukeri, en klassiker i min kombuchabryggning numer, och ett hekto av ett nytt Georgiskt te som jag var nyfiken på. Ett gott te, och historien om de nystartade försöken att återupprätta Georgiens ekologiska teodlingar är spännande läsning över tekoppen. 
https://www.pekoe.se/eko/ekologisktte/svart-te/georgien-georgiskt-te/

Det kan vara värt att nämna att det här INTE är ett formellt samarbete eller något jag tjänar pengar på att skriva. Jag har aldrig fått ett öre för att rekommendera Pekoe, och det behövs inte. För jag är helt övertygad om att Mats och Ylva är några av landets bästa tekännare, och har en grundläggande etisk och samvetsgrann inställning till sin tehandel, vilket jag alltså också vet resulterar i extremt noggranna rutiner för t.ex. ompackning av te, för att minimera aromförlust och näringsförlust i tebladen. Om du tycker att det "doftar gott" när du går in i vanliga tebutiker, så ... var medveten om att det beror på slarvig hantering av tebladen och att du därmed också köper te som är av lägre kvalitet. Dessutom har Pekoe också varit ekologiskt noggranna med exemplariskt miljöbesparande förpackningar, och många andra detaljer i hela kedjan. Dom har verkligen tänkt på varenda detalj för att kunna erbjuda bästa möjliga ekologiska te till sina kunder. 

Ja, jag är kort sagt såld, och slutar härmed försöka övertyga andra om att också köpa från Pekoe. Har jag inte lyckats nu kan jag lägga ner. 😅

I vilket fall, dom har en särskild sida med svarta teer, som alltså passar till att brygga kombucha.
Här: https://www.pekoe.se/tag/svart-te-utan-smaksattning/

Själv har jag använt de flesta av dessa, och de funkar utmärkt. Jag skulle dock undvika att använda Lapsang Souchong, då det är ett rökt te och ... jag är inte riktigt säker på att det skulle vara så nyttigt för mikroberna. Det är däremot ett av mina favorit-teer att dricka.
Och jag skulle inte heller i första hand använda något Darjeeling-te, det är lite för ljust, och därmed lite för näringsfattigt för kombuchan. Dessutom är Darjeeling tevärldens "champagne" och är mycket bättre använt avnjutandes för de subtila sinnena i en riktigt välbryggd kopp te, än i kombuchabryggning där man ärligt inte alls behöver ha de "lyxigaste" teerna. Mikroberna är bara ute efter de rena och obesprutade näringsämnena och dom skiter högaktningsfullt i "snobb-faktorn". 

Alltså har mina "arbetshästar" varit de allra mörkaste och oftast också småbladiga sorterna, som jag dessutom gillar bättre att dricka än de mer exklusiva och "blommiga" teerna. De är dessutom billigast, även om det aldrig varit en del av mitt val av att använda dom. Även med riktigt dyra teer, så blir ändå literpriset för den färdiga kombuchan så löjligt liten att det inte borde göra någon skillnad. 
De sorter jag använt mest under åren är Rwanda Rukeri, Assam-teerna och de från South India. 


....

Vi har Startpack TILL SALU. Skickas varje måndag och levereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.


Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!