Först och främst för att; ytkulturen är inte så viktigt för själva bryggningen. Allra viktigast är bra startvätska! 😁
Ops! Råkade nog lämna min bryggning tills ytkulturen blev lite väl tjock. Men ingen fara! Det är dags att rensa, men det är inte så illa att kombuchan har svultit ihjäl än! |
Men scobyn då? Tja, ytkulturen (”Svampen”) är en RESTPRODUKT från en av bakteriestammarna i kombuchan (Acetobacter xylinum). 😮
De bakterierna ”bygger” själva cellulosastrukturen som är ytkulturen. Samma bakterier och jäst som finns inbyggt i ”svampen” finns också fritt flytande i vätskan, i den färdiga
kombuchan. Och där är dom mer lättrörliga och mer effektiva.
Det är dessutom startvätskan som sänker PHt i bryggningen
och därför skyddar mot mögel. Så startvätskan är det allra viktigaste när man
ska brygga ny kombucha, inte alls ytkulturen.
Det vanligaste är att man brygger på både en ytkultur
och på startvätska, alltså redan färdigbryggd kombucha.Men hur mycket scoby är för mycket scoby?
Ja, det är inte bra med FÖR mycket ytkultur. Först tar det ju stor plats (se bilden), men ett annat problem är också att till slut kan det göra att bryggningen går så fort att kombuchan gärna blir för sur och lite besk.
Vi rensar helt enkelt bort dom med jämna mellanrum.
Och det går faktiskt också att brygga helt utan att ha någon scoby i alls. Om man har en bra, livskraftig och välbalanserad kombuchakultur, så funkar det med att enbart använda 20% startvätska också.
Däremot är kombuchan ganska tålig i gällande mängden scoby. 👍 Det är helt Ok med bara en liiiiten ytkultur. För den är ju ändå inte det viktiga, utan en bra (mogen och SUR) startvätska. Men en rejäl bryggning kan tåla rätt mycket ytkultur under nån vecka eller två. Som i burken på bilden där den kanske upptar 1.5-2 liters volym av ca 7 liter totalt. Det är VÄL mycket för jag råkade ha annat att tänka på ett tag (potatisskörden) men det är ingen fara. Nu har jag däremot snabbat mig att rensa bort minst två tredjedelar av ytkulturen. Sen har jag provsmakat för att undersöka att kombuchan är riktigt sur och funkar som startvätska, och att den har den rätta dynamiska sura smaken. För att veta detta måste man ju haft bra kombucha att provsmaka på för att få en referens. Så vi rekommenderar alla att provsmaka några få droppar av vårt startpack för att få lära sig hur deras kombucha ska smaka i framtiden för att bli en bra startvätska. Och slutligen tog jag bort tillräckligt med kombucha för att det som är kvar utgör ungefär en femtedel av hela burken, och så fyller jag upp med nytt sött te! Klart!
Om ca 14 dagar kan jag börjar provsmaka min nya bryggning, fast just jag gillar rätt välbryggd och syrlig kombucha så min brukar få stå minst 20 dagar.😋
---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALU. Levereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.
OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning.
Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!
Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.